Ik ben gek op slowjuicen! Iedere zondag maak ik een sapvoorraad voor de hele week. Op Instagram krijg ik veel vragen binnen over het slowjuicen en daarom heb ik deze pagina gemaakt. Hier lees je over welke slowjuicer ik gebruik, geef ik antwoord op veelgestelde vragen en deel ik mijn vier lievelingsrecepten.

Slowjuice
   guide

Slowjuice
   guide

Slowjuicer

Ik heb een tijdje in een slowjuicebar gewerkt en was dus vrij kritisch bij het uitzoeken van mijn juicer. Deze van Philips is het uiteindelijk geworden en dat is een goede keuze geweest! Hij is compact, ziet er mooi uit, doet zijn werk goed en is makkelijk schoon te maken. Ik heb nog geen nadelen ontdekt en hij was het geld zeker waard. 

Klik hier om de juicer
te bekijken op Bol.com

Groen sapje

Voor 1 liter: 6 groene appels, 2 flinke handen gewassen spinazie, halve citroen, 2 groene paprika's, 1 komkommer, 1 hele broccoli, gemberstukje ter grootte van twee dobbelstenen. 

Voor groene sappen gebruik ik altijd groene appels als basis. Deze kun je met schil juicen. Was alle groenten en fruit en snij het in stukken die in de slowjuicer passen. En dan... juicen maar! Je kunt trouwens zelf nog meer groene groenten toevoegen. Uit selderij komt bijvoorbeeld ook veel sap. Mocht er een schuimlaag op het sap komen, giet het sap dan even door een zeefje voordat je het in een fles doet.

Amandelmelk

Voor 1 liter: 150 gram amandelen, 6 dadels (ontpit), 750 ml koud kraanwater, 1 tl kaneel en 1 tl vanillearoma.

Doe de amandelen in een bakje met water en laat ze een nacht weken in de koelkast. Spoel ze de dag erna goed af. De amandelen en dadels ga je samen met het water juicen. Doe wat amandelen én dadels in de juicer, giet er een flinke scheut water bij en pers het dán pas door de machine heen. Heb je het idee dat het overgebleven pulp nog wat te nat is? Dan kun je dit uit de pulpbak halen en met een lepel nog eens in de machine scheppen. Juice dit er ook weer met water doorheen. Heb je alles gejuiced? Giet de amandelmelk dan even door een zeefje. Doe het in een fles, voeg kaneel en vanille toe, even schudden en dan is je amandelmelk klaar! Dit is vier dagen houdbaar in de koelkast.

Gembershots

Voor 4 gembershots: halve citroen, 1 groene appel, 100 gram gember.

De gember kun je ongeschild in de slowjuicer doen. Vind je het resultaat te sterk? Gebruik dan de volgende keer wat minder gember en wat meer groene appel. Gember werkt ontstekingsremmend. Als iemand om me heen ziekjes begint te worden geef ik altijd een gembershot mee. Keelpijn, buikpijn, een opkomend griepje... een gembershot of gemberthee doet in veel gevallen wonderen. Een gembershot in één keer achterover gooien kan wat heftig zijn. Zelf maak ik er altijd gemberthee van. Je doet dan een scheutje van het gembershot in heet water. Ik drink zelf iedere dag 2 koppen gemberthee.

Oranje sapje

Voor 1 liter: 1 kilo wortels, 5 sinaasappels, halve citroen.

Verwijder de schil van de sinaasappels. De pitjes kun je laten zitten want die haalt de juicer eruit. Dit is een heel simpel sapje dus verdere instructies zijn eigenlijk niet nodig. Als je het lekker vindt kun je eventueel nog wat gember meepersen. Ik zou dan beginnen met een stukje ter grootte van een dobbelsteen en even proeven of dat sterk genoeg voor je is. Juicen maar!

Ook lekker met gele paprika erbij!

Mijn favoriete recepten

Ook lekker om te maken met de slowjuicer...

watermeloensap
appelsap
perensap
ananassap met munt
tarwegrasshots
bietensap

De schil van een citroen, limoen, sinaasappel en meloen kun je niet in de juicer doen. Het is handig om eerst de kontjes er af te snijden en dan langs de rest van de schil te snijden, zoals op de foto. De pitjes kun je wel laten zitten, die filtert de juicer eruit. De schil kun je laten zitten bij o.a.: komkommer, appel, wortel, gember en bieten. 

Wel of geen schil?

Als je bij groentesappen en gembershots wat citroen meeperst (zoals in de recepten hierboven) dan kun je de sapjes 4 tot 5 dagen bewaren in de koelkast. Je kunt deze eventueel ook invriezen voor maximaal twee weken. Amandelmelk is drie dagen houdbaar in de koelkast. Hier doe je geen citroen bij en deze zou ik niet invriezen.

Hoe lang kan je de sapjes bewaren?

Veelgestelde vragen

Wel als je de machine iedere dag aanzet om apart een sapje te maken. Niet als je 1x in de week een voorraad maakt. Ook handig om te weten: wanneer je een voorraad maakt hoef je niet steeds tussendoor bij ieder sapje het apparaat schoon te maken. Als je bijvoorbeeld eerst gembershots perst, kun je daarna meteen door met het groene sapje, want daar zit ook gember in. Het schoonmaken van de slowjuicer duurt bij mij inmiddels nog maar 5 minuten.

Is het niet een hoop gedoe om het apparaat steeds schoon te maken?

Een slowjuicer en blender verschillen veel van elkaar. Met een blender maak je smoothies met vaak een dikke structuur. Met een slowjuicer maak je echt puur sap, zonder stukjes of dikke structuur. Al het sap wordt namelijk uit het fruit en de groenten geperst. Een groene paprika in de blender stoppen wordt naar mijn mening vanwege de structuur echt niet lekker, terwijl je er met een slowjuicer een lekker, makkelijk weg te drinken sapje van maakt. Met een slowjuicer maak je eenvoudig zelf wortelsapjes, sinaasappelsap, bietensapjes, groene sapjes, amandelmelk en gembershots.

Waarom een slowjuicer en niet een blender?

De pulp belandt in een aparte bak in de slowjuicer. Daar kun je onder andere plantaardige hamburgers en energyballs mee maken!

Wat doe je met de pulp die overblijft?

Ik hergebruik plastic sapflessen van Albert Heijn, waar sappen en smoothies in hebben gezeten. De gembershotflesjes zijn ook hergebruikte flesjes van toen ik nog gembershots in de supermarkt (Marqt) kocht. Ook hergebruik ik glazen flessen van appel- en perensap uit de supermarkt. Let op: de glazen flessen kun je niet invriezen.

In wat voor flessen bewaar je het sap?

Nee, ik drink het als aanvulling op mijn normale voeding.

Drink je de sapjes als maaltijdvervanger?

Enjoy!

Hopelijk heb je nu voldoende informatie om vooruit te kunnen. Mocht je nog vragen hebben dan kun je me altijd een berichtje sturen op Instagram:

@jenniefromtheblog

Liefs, Jennie